Olen monesti miettinyt tuota elämäni ihmettä, omaa lasta. Sitä, miten se on niin osa itseä, ihan kuin oma peilikuva. Vaikka Jade on ihan oma ihminen, omanlaisensa, on se perinyt minulta paljon asioita. En tietenkään ole puolueeton sanomaan, mitkä puolet ovat niitä hyviä ja mitkä huonompia :)

Oma lapsi on jotain erityistä, se on vain sinun lapsesi, ei kenenkään muun. Kun saa lapsen, koko maailma mullistuu, ikään kuin elämä nollattaisiin ja täytyisi katsoa kaikkea ihan uusin silmin. Tällöin sitä oppii itsestään ja ihmisyydestä uutta.

Itse olen ollut Jadea kohtaan aina todella suojelevainen. En ole itse saanut nauttia luottamussuhteesta vanhempiini, enkä edelleenkään ole äitini kanssa tekemisissä. Jadekin on harmikseni erolapsi, tosin hänen ei tarvitse rampata äidiltä isälle ja takaisin. Hän saa nauttia yhdestä kodista, ja tietää kyllä missä isänsä on. Puhuu tästä ajoittain, mutta ei ole kovinkaan innostunut siellä kyläilemään.

En oikein ymmärrä tätä nykyajan ajankäyttöä, kun katselen erolasten vanhempia. Lapsia pidetään heittopusseina ja riitavälineinä, eikä pysähdytä ajattelemaan kovinkaan usein, että miten se lapsi jaksaa. Minä itse koin lapsena vanhempien eron raskaasti, ja kärsin siitä edelleen. Kaikkia oireita en edes itse tunnista. Eron jälkeen juostaan kilpaa kapakoissa, eletään menetettyä nuoruutta. Mitä hittoa? Miksi teet lapsia, jos sitten pitää se huvikseen hylätä?

Itse olen ymmärtänyt, että aina pitää olla back up plan. AINA. Aina täytyy olla valmiina muuttumaan. En ymmärrä, kuinka joku voi nyky-yhteiskunnassa elää periaatteella työ, koira, lapset laina. KUINKA voit olettaa, että olet se poikkeus, joka ei koskaan eroa, saa potkuja, menetä kotia, vaimoa, miestä? Dr.Phil neuvoi aikoinaan naisia, jotka toimittivat kotiäidin roolia, että pitäkää säästötiliä, kerryttäkää sinne rahaa. Muistakaa, että onnellisuus ei ole itsestäänselvää. Kotiäiti jää valitettavasti vaille työkokemusta, vaikka tekeekin arvokasta työtä. Sitten jos ero tulee, jää tällainen henkilö tyhjän päälle. Mies toi leivän taloon, ei tuo enää. Olit tottunut elämään niin, että rahaa oli, ruokaa oli. Ei enää. Monesti tällaisella henkilöllä tulee vielä eteen maksuvaikeuksia ja luottomerkintöjä, kun eivät pysty iskostamaan asiaa, ettei sitä rahaa enää tule miehen työnteosta.